Sharing info from mamafisya ...
Bila pelanggan mula bertanya.. "betul ke omega
shaklee ni boleh menghakis??? saya tengok demo yang dibuat oleh dealer
produk A****. dealer tersebut membuat eksperimen ke atas omega keluaran
produk A dengan Omega Shaklee dengan meletakkan kedua-duanya ke atas
pinggan polisterin. keputusannya omega shaklee telah menghakis
polisterin tersebut sedangkan omega A tidak... alamak takut lah nak
makan omega shaklee ni... "
Mamafisya telah mengendali dan menjalankan experiment dengan mengambil dua bekas polisterin. Mamafisya mengisi
dengan air dan kemudiannya meletakkan 5biji Omega brand XX dalam satu
polisterin tersebut manakala satu lagi mamafisya letakkan 1biji Omega brand
Shaklee. 1 biji sahaja ya.... Eksperimen ini untuk menunjukkan
tindakbalas omega dengan polisterin tersebut.. Air digunakan kerana
dealer produk A**** tersebut juga menggunakan air. Jadi mamafisya ingin
menunjukkan perbandingan yang sama.. Jom! kita tgk experiment yg mamafisya jalankan..weee.. =)
Ni gambar permulaan ujian tersebut. Sebelah kiri diletakkan 1biji Omega Shaklee manakala sebelah kanan 5biji Omega XX...
Selang 5 minit omega shaklee masih kelihatan segar manakala omega XX telah mengecut.
Selang 30 minit kedua-dua Omega tersebut telah melarut... Nampak tak polisterin omega shaklee tu ada sedikit terhakis????
Selang 45 minit.... tada... polisterin omega shaklee telah berlubang2 dan terhakis sedangkan omega XX tidak...
Omega Shaklee
Omega XX
Anda menjadi semakin takut??? Hanya 1 biji sahaja sudah boleh tembus???
Macam asid la pulak boleh menghakis ni.. Alamak habis lah usus....
Sebenarnya kenapa ini berlaku dan adakah ianya
betul-betul ‘menghakis?’ Benarkah ianya berlaku disebabkan tindakan
kimia atau chemical reaction?
Fahami konsep ni:
Polisterin ialah non-polar
polimer dan fish oil pula adalah non-polar liquid. Hampir semua jenis
minyak, termasuk minyak ikan boleh melarutkan polisterin dari bentuk
solid-liquid. Proses ini bukannya ‘chemical reaction’ ianya sekadar solvent-type action.
Contohnya lah..macam kita larutkan gula dalam air..bukan tindakbalas
kimia pun..dan makin panas, makin cepatlah ia larut..sebab tu jugaklah
kalau experiement kat atas tadi dibuat dengan air suam, lagi lambatlah
kesannya..kalau air panas, cepat lah kesannya..Jadi, dalam hal ini, minyak ikan adalah non polar solvent yang boleh melarutkan non polar polymer. Itu sahaja..
Adakah ianya berbahaya?
Tak bahaya ya..sebab ianya bukan chemical reaction pun..Lagi pun tubuh kita bukan non polar polimer hehe
Tapi kenapa yang sebelah kanan tu tak melarutkan polisterin tu sedangkan itu pun minyak ikan juga?
Ok, disini penjelasannya bergantung kepada seasli mana minyak ikan tersebut..or how pure the fish oil is.
Lazimnya minyak ikan biasa hanya melalui proses penyulingan untuk
menyingkirkan bendasing (impurities) dan mengasingkan minyak ikan dari
ikan tersebut. Dengan proses yang ringkas ini, minyak ikan yang
diperolehi pastinya kurang berkualiti kerana lemak tepu masih ada dan
belum disingkirkan dan minyak ikan pada peringkat ini masih dalam bentuk
kompleks, dan pastinya sukar diserap oleh badan. Sebab itulah ianya mengambil masa yang lama untuk melarutkan polimer tadi walaupun pada suhu yang tinggi.
Berbeza dengan minyak ikan yang berkualiti tinggi, minyak ikan ini melalui proses penyulingan kedua
atau berperingkat untuk menyingkirkan lemak tepu dan lemak selain
Omega-3 fat. Proses ini sangat penting kerana melalui proses inilah
bendasing seperti merkuri dan logam berat (mercury and heavy
metal..bukan rock band tu ye) daripada ikan. (ini yang kalau kita
terlalu banyak ikan, kita bukan shj dapat omega, merkuri semua sekali
masuk kedalam sistem badan..sebab tu disyorkan ambil supplement)
Minyak ikan ini berada dalam bentuk yang lebih ringkas, asli, dan tinggi dengan Omega 3..dan tindakbalasnya pun lebih cepat. Sebab tu cawan belah kiri tadi cepat terlarut..
Ringkasnya, lebih pure minyak ikan tu lebih cepat tindakbalasnya.
Ok bab2 hakis menghakis tadi dah clear kan? Nak go details
boleh..tapi nanti kena keluar chemical bond lah chemical fomula
la..pening nanti semua orang..so itu yang adaa dapat ringkaskan lah.
Bagaimana dengan Shaklee omega guard?
Kalau tengok gambar kat atas tadi memang tembus lah pinggan tu..Tapi
jangan risau, itu membuktikan yang omega Shaklee ni solvent yang bagus
dan pure..Betul ke pure? Nantikan saya upload video..(penyulingan bukan dua tapi tripple molecular distillation!)
Pengedar Shaklee Anda
Email : norhafira_90@yahoo.com
ID :890405
No comments:
Post a Comment