10 TIPS PENJAGAAN KESIHATAN VAGINA1. pakai suar dalam diperbuat daripada kain cotton - kain cotton baik utk menmyerap peluh , ini membantu wanita daripada lembab yang akan mengakibatkan terkumpulnya bakteria penyebab infeksi dan kegatalan , kjika memakai pantyliner pastikan ia selamat dari sebarang kandungan bahan toksik atau kimia yg merbahaya.

2. Elakkan daripada melakukan hubungan seksual ketika terkena infeksi - elakkan melakukan hubungan kelamin sekirannya anda terkena kegatalan seperti keputihan yang banyak dan berbau , segera dapatkan rawatan dari pakar .

3. Banyakkan makan sayur dan buah2an - banyakkan makan buah2an dan sayuran kerana buah2an dan sayuran mengandugi serat yang tinggi antioksida , membantu dari terkena infeksi di vagina .

4. Jangan gunakan sabun pembasmi kuman atau pewangi vagina - sabun pembasmi tersebut mungkin akan menghapuskan segala bakteria termasuk bakteria baik untuk merata vagina secara semulajadi.

5. Jaga Kebersihan ketika datang haid - wanita haruslah kerap menukar tuala wanita untuk mengelakkan infeksi, cuci vagina dan membuang segala kotoran bagi megelakkan kuman membiak, ia juga mengelak wanita dari berbau datang haid .

6. Keringkan selepas buang air - jgn biarkan alat kelamin kita basah dan lembap dan pastikan ia kering sebelum memakai seluar dalam .

7. Jangan menggaru sekiranya terasa gatal - sekiranya mengalami infeksi , jgn garu kerana ia akan menyebabkan kerengsaan kerana kuku anda mengandungi kuman yg banyak , seeloknya bersihkan ia dengan kin basah menggunakan air suam .

8. Kerap menggantikan seluar dalam - jaga kebersihan dan harus menggantikan seluar dalam dengan kerap 3-4 kali sehari sebaik2nya bagi mengelakkan anda mendapat infeksi .

9. Cuci dengan bersih menggunakan air yg secukupnya - cuci dengan menggunakan air yg secukupnya utk mengelakkan anda terkena infeksi atau keputihan .

10. Jangan memakai seluar yang terlalu ketat - bagi wanita , jangan memakai seluar yang terlalu ketat , seluar ketat akan menghalang udara yang baik .

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Join Us Now!